Търсене в този блог

сряда, 9 февруари 2011 г.

взаимовръзка между заболяване на вътрешните органи и измененията на гръбначния стълб

Ако се вслушаме в гласа на тялото си, можем да разгадаем редица скрити проблеми и да предотвратим евентуални усложнения. Вече има цяла наука за “разчитането” на болестите по някои наши външни характеристики и особености.
Вътрешните органи на човек се инервират от гръбначномозъчните нерви.Когато настъпи проблем с някой от вътрешните органи,тогава сигнала за това стига до гръбначния мозък.Болката нарушава спокойствието в съответното място на гръбначния стълб и там се заражда изменение на прешлена или диска.Изменение се заражда и на околните тъкани,участващи във функциите на гръбначния стълб,и се блокира междупрешленната става.Блокирането по рефлекторен път влошава кръвоснабдяването на всички съдове.Нарушава се взаимовръзката между гръбначен стълб и вътрешните органи.Поражението на костната и хрущялната тъкан оказва влияние върху нервната проводимост и влияе неблагоприятно върху системите в организма.Гръбначномозъчните нерви,които са връзката между органите и нервната система не съществуват сами за себе си.Когато функцията на някой прешлен е нарушена,тя се поема от други два прешлена отгоре или отдолу,и така те се натоварват допълнително,дегенеративните процеси прогресират,и измененията обхващат и други прешлени и дискове.Няма значение откъде тръгва проблема( отвън или отвътре),нещата са взаимосвързани.Например:
Сколиозата на кръстния отдел на гръбначния стълб с едностранен хипертонус на мускулите изменя положението на вътрешните органи и нарушава функционалните взаимодействия. При нарушение или отслабване дейността на вътрешните органи се наблюдава обратна връзка – променя се положението на тялото. Например при бъбречно заболяване се приповдига рамото от едната страна. А хронично заболяване на белите дробове често се съпровожда с прегърбване.При увреждане областта на проекция на болен орган се наблюдават продължително незаздравяващи рани, а понякога и отоци, зачервявания, уплътнения.
Всичко това се повлиява благоприятно от проведени по определени схеми и методики подходящи масажи и терапии.Важно е да се знае,че масажа не е чудо,и за да постигне целите си, той не трябва да бъде приложен само веднъж,а трябва да се приложи в серия от масажи,докато постигнем желания резултат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар